A 10 leggyakoribb hiba az önéletrajz összeállításánál

Egy munkaadóhoz több tucat, sőt több száz jelentkezés érkezhet egyetlen meghirdetett pozícióra. Ha szeretnél kitűnni a tömegből, akkor egy ütős önéletrajzot kell összeállítanod.

Az az igazság, hogy sok önéletrajz kerül rögtön a kukába. Röviden: ezekből az önéletrajzokból nem derül ki, miért alkalmas épp az adott jelentkező a betöltendő pozícióra. Sok ember nem is gondolja, hogy az önéletrajzával lehet a gond, így folyamatosan küldözgetik ugyanazt a dokumentumot, aztán csodálkoznak, miért nem kapnak visszajelzést.

Ha elkerülöd az alábbi 10 leggyakoribb hibát, akkor nagyobb eséllyel pályázhatsz a jövőben a megüresedett pozíciókra.

1. Általános önéletrajz

Az általános önéletrajzok általában elég szegényesek. Egy „mindenhova jó” önéletrajz megírása kerülendő. Szánj rá időt, hogy minden egyes jelentkezésednél az adott pozícióra szabottan állítsd össze a dokumentumot. Egy jól megírt életrajz felkelti a figyelmet.

A munkaadó pontosan tudja, milyen alkalmazottra van szüksége az adott pozíciót illetően. Az önéletrajzodnak azt kell megmutatnia, miért épp te vagy alkalmas arra munkára. Ha az önéletrajzodból ez nem látszik, akkor felesleges a dokumentum. Egy minőségi önéletrajz összeállítása időt igényel, de ez megtérülő „befektetés”. A specifikus, jól szerkesztett önéletrajzok sokkal sikeresebbek.

2. Hiányzik a fókuszpont

Nem elég csupán egy jól szerkesztett önéletrajz, de annak fókuszpontokkal is kell rendelkeznie. Ha távolról sem felelsz meg az adott pozícióra, még a legjobb önéletrajzzal sem mész sokra. Célozz meg specifikus álláskategóriákat, és azokra összpontosíts.

A fenitek tekintetében fusd át az önéletrajzodat, és közben kérdezd meg magadtól, hogyan járul hozzá ehhez minden egyes általad közölt információ. A munkaadó szeretné látni és gyorsan eldönteni, ha ránéz az önéletrajzodra, hogy mennyire vagy alkalmas az adott pozícióra.

Ne pazarold azzal az idődet, hogy felesleges információkat írsz az önéletrajzodba.

3. Kötelezettségekről írsz, nem eredményekről

Egy munkaadó nemcsak azt akarja rólad tudni, mit csináltál, hanem hogy mennyire csináltad azt jól. Az egyik legáltalánosabb önéletrajz hiba az, ha mindössze a rád bízott feladatok felsorolását tartalmazza. Ez nem különböztet meg téged a többi jelentkezőtől.

Ehelyett arra kell törekedned, hogy az életrajzod eredményorientált legyen. Ha recepciósként dolgoztál, akkor írd le, hogy milyen jól teljesítetted a feladatodat? Esetleg nagyon gyorsan válaszoltad meg a beérkező hívásokat? Kaptál-e dicséretet a vezetőségtől a kitűnő ügyélszolgálati munkádért? Vagy egy olyan projektet valósítottál meg az egyetemen, amely nagy elismerésben részesült? Talán megmutattad, hogy milyen jól tudsz csapatot vezetni? Ezeket mindenképp jellemezd.

A legjobb módja annak, hogy bizonyítsd jó munkaképességeidet, ha leírod az általad leírt eredményeket — ez segít majd kitűnni a többi jelentkező közül.

4. Túl hosszúra nyúlt önéletrajz

Egy jó önéletrajz lakonikus, jól fókuszált dokumentum. Az a célja, hogy megnyerd vele az interjút. Az önéletrajz nem az összes, általad valaha vállalt munkák és feladatok jegyzéke. Ha úgy tetszik, ez a te személyes reklámod.

Az esetek többségében egy ideális önéletrajz nem hosszabb 2 oldalnál; 1 oldal, ha friss diplomás vagy. A munkaadók általában csak néhány másodpercet szánnak rá, hogy áttekintsék az önéletrajzodat, szóval ezen rövid idő alatt kell jó benyomást keltenie a dokumentumnak.

Persze, csábítónak tűnik, hogy a lehető legtöbb információt beleírjuk, hátha valamelyik „bejön”. De a te feladatod eldönteni, mi a fontos és mi nem az. Nem jó, ha túlzásba viszed az adatok felsorolását. Ismét csak, kizárólag azt az információt írd bele a dokumentumba, ami a fókuszpont szempontjából lényeges. Az önéletrajz nem az élettörténeted.

A hosszú, nehezen olvasható, nem összpontosító önéletrajzok gyengén szerepelnek.

5. Nem megfelelő szerkesztés

Az önéletrajzodnak jól strukturáltnak, könnyen olvashatónak és átláthatónak kell lennie. Válassz egy standard betűtípust, letisztult formátumot, és professzionálisan szerkeszd meg a dokumentumot. A dizájn szintén legyen letisztult és szakmai.

Ne tegyél bele hosszan egybefüggő szöveget, illetve ne használj túl kicsi betűméretet, ezek ugyanis megnehezítik az olvasást. A te feladatod, hogy könnyen olvashatóvá tedd az önéletrajzodat.

6. Hibák

Hibák előfordulnak, de az önéletrajzodban nem szerepelhetnek. Az önéletrajzod az első lehetőség arra, hogy értékedet és saját mércédet kommunikáld. A helyesírási hibák, elírások és nyelvtani hibák előfordulása akár ahhoz is vezethet, hogy azonnal kiesel a pályázók köréből. Nem lenne jobb ezt megelőzni?

Nézd át újra és újra az önéletrajzodat, mindig szerkeszd és tökéletesítsd. Nézd át a nyelvezetet és a mondatok összefüggéseit is, és ha tudod, akkor javítsd a megfogalmazást. Továbbá, ne felejtsd el mindig frissíteni az épp aktuális elérhetőségeiddel.

7. Pazarolod a helyet

Nincs szükség külön megemlíteni a referenciákat. Ha a munkaadónak szüksége van rá, úgyis kér. Ugyanígy, a személyes érdeklődés bő részletezése szintén csak helypazarlás. Csak olyan információt közölj, amely tükrözi az eredményeidet, illetve amely releváns a munkaadó elvárásait illetően.

Az önéletrajzod minden egyes sora azért van, hogy megnyerd az interjút. Ha nem tesz igazán jó benyomást az adott információ vagy szükségtelen, akkor ne írd be.

8. Kusza megfogalmazás

Az önéletrajzod szövegének világosnak és relevánsnak kell lennie. Fogalmazz egyszerűen, érthetően. Ne használj 50 szót, ha 10 szóval is le tudnád írni az adott mondatot. Győződj meg róla, hogy amit leírtál, annak valóban van értelme. A túl bő lére eresztett szöveg csökkenti a siker esélyét. Sokan úgy érzik, az a jó, ha minél bonyolultabb, sallangos nyelvezetet használnak, annál jobb. Valójában azonban ez abszolút nem kelt jó benyomást, és csak nehezebbé teszi az önéletrajz olvasását, értelmezését.

9. Önjellemzés

Ugyancsak visszatérő hiba az önéletrajzokban a dokumentum elejére beillesztett összefoglaló önjellemzés. Ez bevett szokásnak számított évekkel ezelőtt, de most már jobb inkább kihagyni.

Az összefoglaló önjellemzésben általában azt fogalmazzák meg a jelöltek, hogy mit is keresnek. Az a helyzet, hogyha az önéletrajzod jól van megírva, az már eleve magától értetődő lesz. A munkaadó azt szeretné tudni, mit tudsz tenni értük te, mit tudsz felajánlani nekik.

A profil erre alkalmas. 2-3 mondatban mondd el, hogy miért is épp te vagy alkalmas az adott pozícióra. Összpontosíts a munkaadó igényeire, így több eséllyel esik rád a választás.

10. Klisék

Vannak már nagyon elcsépelt kifejezések az önéletrajzírás történetében. Ezekkel az a probléma, hogy nem segítik ügyedet, és nem fogsz kitűnni a többi jelölt közül.

A „sikeres”, „kitűnő kommunikációs képességek”, „csapatjátékos” — a munkaadók és toborzók annyiszor olvasták/hallották ezeket a kifejezéseket, hogy ezeknek a fogalmaknak már nagyon lecsökkent az értékük, gyakorlatilag elvesztették jelentőségüket.

Ahelyett, hogy csak simán kitörölnéd ezeket a fogalmakat a dokumentumból, inkább kommunikáld őket a sikereiden és eredményeiden keresztül. Vedd őket sorra: hogyan jelentek meg ezek a tulajdonságaid a munkavégzés során? Hoztál, például, új ügyfeleket? Részt vettél egy sikeres projektben? Kerüld a homályos kifejezéseket, fogalmazz egyértelműen.

Forrás: Practice Aptitude Tests