A 10 leggyakoribb hiba, amelyek tönkretehetik az állásinterjúdat

Melyek azok a dolgok, amelyeket el kell(ene) kerülni egy állásinterjú során? Nem mindenki számára egyértelmű azonnal, mit kell tenni — vagy épp mit nem szabad tenni — ahhoz, hogy egy ilyen beszélgetés valóban jól sikerüljön. Főleg igaz ez abban az esetben, ha a jelentkező nem rendelkezik még kellő tapasztalattal a munkaerőpiacot illetően. Az alábbiakban összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, amelyeket az állásra pályázók gyakran elkövetnek.

Sajnos, ezeket a baklövéseket sokszor nem is tudatosítjuk, és néhányat közülük bizony sokkal gyakrabban követünk el, mint gondolnánk. Azt javasoljuk, hogy az interjúd előtt készülj fel alaposan, így nem kell majd amiatt aggódnod, hogy elkerülhető hibák miatt esetleg nem rád esik a választás.

1. Nem az alkalomhoz illő öltözékben jelensz meg

Ha egy állásra jelentkezel, elengedhetetlen, hogy megjelenésed professzionális és igényes legyen. Bár az öltözéked függhet az általad betölteni kívánt pozíciótól is — például, szakképzettséget nem igénylő állás kapcsán elfogadott a business casual, ahogy egy kisebb startup céghez akár lezserebb ruhában is mehetsz — mindenképp fontos, hogy megjelenésed igényes legyen, bármilyen cégről is legyen szó.

2. Késve érkezel

Mindenki tudja, hogy az első benyomás nagyon fontos egy leendő állás betöltésénél (is). De azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy akár már érkezésünk előtt is kelthetünk rossz benyomást. Ha késve érkezünk, azzal nemcsak hiányos időgazdálkodási képességeinket demonstráljuk, hanem tiszteletlenségünket jelzi a cég, a pozíció, de még az interjúztató felé is.

Mindig indulj el korábban az interjúra, hogy biztos időben érkezz. Az sem baj, ha kicsit korán érkezel. Úgy időzíts, hogy körül-belül 5-10 perccel az interjú kezdete előtt érkezz. Így, ha esetleg útközben történik valami váratlan, akkor lesz egy kis időtöbbleted, amivel gazdálkodhatsz.

3. Italt/üdítőt hozol magaddal

Ne vigyél kávét, üdítőt vagy palackos vizet magaddal az interjúra. Ha szomjas vagy, inkább az interjú előtt frissítsd fel magad.

Nemcsak szakmaiatlan hozzáállást tükröz, ha itallal lépsz be az interjúra, de egyébként is összpontosítanod kell: jó benyomást kell keltened, válaszolnod kell a kérdésekre, fenn kell tartanod a szemkontaktust a potenciális munkaadóddal, és úgy egyébként, figyelned kell az egész interjú folyamat során. Ha ital van nálad, az könnyen elvonhatja a figyelmedet — babrálod a bögrét vagy, például, elmulaszthatsz egy kérdést, miközben épp kortyolsz egyet. Ezen kívül — bár kicsi a valószínűsége — akár véletlen baleseteknek is teret ad, ha italt viszel be magaddal az interjúra; véletlenül kiboríthatod a vizet az asztalra vagy ami még rosszabb, az interjúztatóra!

4. Használod a telefonodat az interjú alatt

Mielőtt bemennél az interjúra, némítsd le a telefonodat. Üzenetet küldözgetni az interjú során nemcsak tiszteletlenség és zavaró, de egyértelműen azt jelzi a munkaadónak, hogy neked nem is olyan fontos az adott pozíció.

Ugyanezen okoknál fogva hívásokat sem kellene fogadnod (kezdeményezned pedig végképp nem!) interjú közben. Hogy ellenállj a folytonos telefonozgatásnak, csúsztasd be a készülékedet a táskádba a beszélgetés előtt. Ha elfelejtetted előzőleg lenémítani a telefont, akkor se olvasd el a beérkező üzeneteket, ne fogadd a beérkező hívásokat az interjú alatt.

5. Nem tudsz semmit a vállalatról

Az interjú előtt keress rá a cégre és ismerkedj meg pontosabban a tevékenységével, nehogy a potenciális munkaadód zavarba hozzon a “Mit tudsz a cégünkről?” kérdéssel. A legtöbb cég már rendelkezik honlappal, amelyen általában a „Rólunk” nevű menüpontban olvashatsz a vállalat történetéről, telephelyeiről, részlegeiről és fő céljairól. Olvasd át ezeket az anyagokat, esetleg nyomtasd ki, és közvetlenül az interjú előtt is fusd át még egyszer. Javasoljuk, hogy nézd meg a cég LinkedIn, Facebook profilját is, valamint a Twitter-bejegyzéseket, amennyiben jelen van a cég ezeken a felületeken.

6. Homályos életrajzi adatok

Még ha csatoltál is életrajzot jelentkezésedhez a betölteni kívánt pozíció kapcsán, megkérhetnek arra, hogy tölts ki egy jelentkezési adatlapot. Gondoskodj róla, hogy minden adat a rendelkezésedre álljon a kitöltéshez: korábbi állásaiddal kapcsolatos dátumok, diplomázás dátuma, illetve a korábbi munkaadóid elérhetőségei.

Érthető, ha néha már nehéz felidézni a korábbi tapasztalatokkal kapcsolatos adatokat. Nézd át az életrajzodat. Ha szükséges, frissítsd a munkatapasztalataid felsorolását, így az életrajzod naprakész lesz. Akár magadnál is tarthatsz egy másolatot az interjú során, így bele-belenézhetsz, de ne erre támaszkodj elsősorban. Természetesen, soha ne tüntess fel hamis információkat az életrajzodban. Minél őszintébb vagy az életrajzodban, annál könnyebben tudsz majd beszélni korábbi tapasztalataidról az interjún.

7. Figyelmetlen vagy

Ne engedd el magad az interjú során. Gondoskodj róla, hogy kipihent, éber és jól felkészült legyél. Ha valami elvonja a figyelmedet és esetleg emiatt elmulasztasz egy kérdést, az nem vet jó fényt rád. Ha a figyelmed folyamatosan elkalandozik, akkor a potenciális munkaadód azonnal el fog gondolkodni azon, hogy leszel képes majd egész nap figyelni a munkád során, ha már az interjún sem vagy összeszedett. Ha úgy érzed, hogy a figyelmed lankad, próbálj meg jobban koncentrálni. Tartsd fenn a szemkontaktust, kicsit dőlj előre, amikor az interjúztatóhoz beszélsz, és igyekezz rendesen odafigyelni.

Míg egy irodahelyiségben könnyebb koncentrálni, addig egy nyilvános helyen nehezebben mehet az odafigyelés.

8. Túl sokat beszélsz

Annál nem sok rosszabb dolog van, mint mikor a jelentkező vég nélkül csak beszél és beszél. Az interjúztató igazán nem kíváncsi az egész élettörténetedre. Válaszaid legyenek tömörek, koncentrálta, a tárgyra vonatkozzanak, és ne fecsegj — egyszerűen csak válaszold meg a kérdést.

Ne hagyd, hogy gondolataid messzebb vigyenek, ne kezdj el a magánéletedről beszélni — a párodról, az otthoni életedről, a gyermekeidről. Nem számít, mennyire kedves és szívélyes az interjúztatód, az interjú egy szakmai helyzet, nem pedig magán jellegű beszélgetés. Kerüld el ezt a hibád a nonverbális kommunikáció segítségével.

9. Nem vagy felkészülve a kérdések megválaszolására

Az interjúztatód valószínűleg nemcsak az alapkérdéseket fogja feltenni a korábbi tapasztalataiddal kapcsolatban. Ahhoz, hogy az interjúztatód felmérje, mennyire vagy alkalmas az adott állásra, élni fog az interjú adta lehetőséggel és megpróbál majd mindent kideríteni rólad, mint alkalmazottról. Légy felkészülve a leggyakoribb interjú kérdések megválaszolására.

Ne hagyd, hogy ez váratlanul érjen. Készülj fel az interjún esetlegesen felmerülő kérdésekből is.

Fogalmazz meg kérdéseket is, így, amikor az interjúztató azt kérdezi, van-e bármilyen kérdésed, te már felkészült leszel. Nézd át azokat a dolgokat, amelyekre nem kellene rákérdezned az interjú során, illetve vess egy pillantást a legrosszabb válaszokra is, amelyeket mindenáron kerülnöd kell.

10. Szidalmazod a korábbi munkáltatóidat

Ne kövesd el azt a hibát, hogy rosszakat beszélsz főnökeidről, munkatársaidról. Kicsi a világ, és nem tudhatod, hogy az interjúztatód kit ismer, akár az általad idiótának vélt főnöködet is ismerheti. Azt sem akarhatod, hogy az interjúztatód ilyenkor rögtön arra gondoljon, hogy majd az ő cégükről is így fogsz beszélni, ha esetleg megszűnne a munkaviszonyod.

Az interjú során te is azt szeretnéd, hogy a potenciális munkáltatód azt lássa, hogy jól tudsz együttműködni másokkal, a konfliktusokat felnőtt módján, hatékonyan kezeled, ahelyett, hogy rosszakat beszélnél a korábbi kollégáidról vagy mások alkalmatlanságát bizonygatnád.

Amikor olyan nehéz kérdésekre kell válaszolnod, mint a „Mesélj egy olyan helyzetről, amikor nem igazán tudtál együttműködni a feletteseddel. Mi volt az eredmény, és hogyan változtatnál a kimenetelén?” vagy „Dolgoztál-e már együtt olyannal, akit nem igazán kedveltél? Ha igen, hogyan kezelted a helyzetet?”, ismét csak, nem kell újra ahhoz visszatérni, hogy ócsárolsz másokat, inkább nézd át, hogyan kell az ilyen kérdéseket megválaszolni.

11. Hogy kapj második esélyt a munkaadónál

Vannak olyan álláslehetőségek, amelyeket nem lehet megmenteni már, de a körülményektől függően, talán meggyőzheted a munkaadót, hogy gondolja meg a jelentkezésedet. Nem mindegyiküknek van ideje és forrása újra csinálni a munkát, de ha szerencséd van, akkor olyan emberre akadtál, aki megérti, hogy néha történnek dolgok és mindenkinek lehet rossz napja.

Ha úgy érzed, hogy az interjún nem voltál sikeres, akkor írj egy e-mailt az interjúztatódnak, amelyben elmagyarázod a körülményeidet és megköszönöd a lehetőséget az interjúra.

Forrás: The Balance Carreers