Hogyan kérjünk fizetésemelést levélben?

(Mintalevél a cikk végén)

Fizetésemelést szeretnél, és úgy érzed, meg is érdemled. Ha az igényed valóban megalapozott, akkor segíthet, ha kérésedet egy hivatalos levélben közlöd. Fizetésemelésért folyamodni elég bonyolult dolog, mi több, még veszélyes is lehet, ha esetleg nem megfelelően fejezed ki magad. Ugyanakkor, ha a mondandóddal pont eltalálod a lényeget, akkor megkaphatod az általad igényelt emelést.

Egy jól megírt levél segít alátámasztani igényedet, emellett amiatt sem kell aggódnod, hogy esetleg élőben valamit nem úgy mondasz. A levél továbbá egy írásos dokumentálása is kérésednek arra az esetre is, ha esetleg elutasítják azt vagy későbbi megfontolásra hagyják. A levélben igényelt béremelés a főnöködet is biztosíthatja arról, hogy kérésedet valóban komolyan kell venni.

Kihez kell fordulnunk a fizetésemelésünkkel kapcsolatban?

A fizetésemelési kérésedet annak a személynek kell címezni, aki az emelésekért és bónuszokért felel. Ez lehet a műszakvezetőd, menedzsered vagy az osztályod vezetője. Általában nem jó ötlet megkerülni azt, aki a csapatodban dönt a fizetésekről. Amennyiben nem bízol a közvetlen felettesedben, a levél segít szakmaibbá tenni a folyamatot.

A levelet hivatalos formátumban és szövegezéssel kell összeállítani. Az alábbi mintalevél alapján megírt dokumentumot papíralapon kell továbbítani. Ha e-mailben küldöd, akkor eltávolíthatod a dátumot és címet, és kezdheted azonnal a megszólítással.

Mit kell beleírni a levélbe, amikor béremelést kérünk?

Mielőtt hozzáfognál a levél megírásához, gyűjtsd össze a szükséges információkat, amelyek segítenek majd alátámasztani kérésedet. Gondolj vissza a saját történetedre a cégen belül, és állíts össze egy listát az eredményeiddel, amelyeket a legutóbbi emelés óta értél el, különös figyelmet szentelve azoknak, amelyek általában is segítették az üzleti növekedést.

Ha úgy gondolod, hogy kevesebb a fizetésed, mint amennyit valójában ér a munkád, mindenképp példákat kell felhoznod. Végezz egy kis kutatást a munkakörödet érintő bérsávokat illetően (segítségedre lehet a www.fizetesek.hu oldal)

Mit ne írj bele a fizetésemelési igénylésedbe?

Kerüld a panaszkodást vagy azt, hogy áldozatszínben tüntesd fel magad, főleg akkor, ha a cég épp egy nehéz időszakát éli. Fogadd el, hogy nem állnak nagyon jól a dolgok, de magyarázd el, miért kiemelkedő a teljesítményed.

Ne beszélj a személyes tapasztalataidról a munkatársaid fizetését illetően, ehelyett inkább koncentrálj arra, hogy mi a te értéked a pozíciódban, illetve, mi az értéked a vállalat egészének.

Mikor kérjünk fizetésemelést?

Mielőtt fizetésemeléssel kapcsolatos levelet küldenél felettesednek, győződj meg róla, hogy jó az időzítés. Például, ha úgy tudod, hogy most épp jól megy a cégnek, a főnököd meg van elégedve a munkáddal, továbbá eltelt már bizonyos idő (legalább egy év vagy akár több is, ez cégfüggő) a legutóbbi emelésed óta, akkor minden jel arra mutat, hogy nyugodtan előhozakodhatsz a kéréseddel.

Másrészről viszont, ha az utóbbi időben leépítések voltak vagy anyagi gondokkal küzdött a céged, vagy nemrég volt az éves emelés, akkor nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy a kérésed egy nemvárt kiadást jelentsen a cégednek.

Amennyiben úgy véled, hogy az időzítés megfelelő, akkor lássuk a mintalevelet, amelyet segítségül használhatsz a saját fizetésemelési igényed megfogalmazásánál.

Karácsony Szilveszter

44151 Melófalu 27.

06 80 22 45 325

szilvestar@dolgozunk.hu

2019.01.05

Felettes Károly

Káefté Kft.

44152 Zsákfalva 5.

Tisztelt Felettes Úr!

Ezennel szeretném hivatalosan is kérni jelenlegi bérezésem felülvizsgálását. Mint vezető ügyfélkapcsolati menedzser, a Káefté Kft.-nél elöltött 5 évem alatt, mindig készen álltam arra, hogy elvállaljam a plusz feladatokat, illetve az új kötelezettségeket. Úgy gondolom, hogy a vállalatnál elért eredményeim és a pozíciómnak megfelelő átlagos bérsávok áttekintése igazolják éves bérem legalább 10%-kal való emelését.

Pozícióm akkor indult el, amikor a Káefté Kft.-hez kerültem. Az azóta vállalt kötelezettségek magukban foglalják a csapatmenedzsmentet, költségvetési döntéseket és projektmenedzsmentet.

Az elmúlt évben az alábbi eredményekkel tűntem ki:

Javítottam a számlafizetési rendszer hatékonyságát, éves szinten 650 000 forintot megtakarítva a cégnek.

Levezényeltem egy új termék bevezetését, ezzel mintegy 1 500 000 forintot termelve a vállalatnak negyedévente.

Mindig is a tökéletességre törekedtem a munkavégzés során, igyekeztem értéket hozni a vállalat működésébe, és mindig mindent határidőre teljesítettem.

A szakértői értékelés tanúsága szerint, kollégáim értékelik a vezetői stílusomat és értékes tagja vagyok a csapatnak.

Továbbá, a fizetesek.hu oldal szerint az általam betöltött pozíció átlagfizetése bruttó 520 000 HUF, ami legalább 12%-kal több jelenlegi fizetésemnél. Fizetésem 10%-kal való emelése az ágazati és regionális elvárásoknak megfelelő szintre hozná a béremet.

Köszönöm szépen, hogy foglalkoznak ügyemmel! Nyitott vagyok az együttműködésre, annak érdekében, hogy az igényem és a cég érdekei találkozzanak. Amennyiben más összegen gondolkodnak, akkor nyitott vagyok az egyeztetésre is.

Tisztelettel:

Aláírás

Karácsony Szilveszter

Forrás: The Balance Careers